Barion Pixel
Jak se vypořádat s GDPR u kamerových systémů

Odhalení tajemství GDPR: Průvodce světem kamerových systémů

Vstupte do světa, kde se technologie a právo střetávají na každém kroku. V naší nové kategorii blogů "GDPR a legalizace kamerových systémů" vás provedeme labyrintem zákonů a předpisů, které regulují používání monitorovacích zařízení. Odhalíme, jak můžete své kamerové systémy učinit plně souladnými s GDPR, aniž byste museli obětovat jejich účinnost. Připravte se na cestu plnou praktických rad, hlubokých analýz a odborných tipů, které vás naučí, jak navigovat složitým prostředím ochrany osobních údajů v digitálním věku.

Jak mám správně označit prostory monitorované kamerovým systémem?

17.června 2018

V současné době je použití kamerových systémů běžnou praxí v mnoha veřejně přístupných prostorách, jako jsou obchodní centra, kancelářské budovy, bytové domy nebo průmyslové areály. Aby bylo zajišt...

  • 4007
  • Chcete vědět více...

Musím vždy označit prostory monitorované kamerovým systémem?

15.července 2020

Označení prostor monitorováných kamerovým systémem je nutné pouze, pokud do nich má přístup veřejnost, a to ta část veřejnosti, kterou nelze informovat jiným způsobem. Jedná se tedy například o spo...

  • 1933
  • Chcete vědět více...

Mohu monitorovat veřejný prostor před vchodem do svého domu kamerovým systémem?

8.srpna 2018

Právní předpisy České republiky obecně nebrání ochraně majetku kamerovým systémem. Při jeho použití ale musí být splněny některé podmínky. Jedná se zejména o přiměřené nastavení kamery pouze na chr...

  • 1736
  • Chcete vědět více...

Komu mohu poskytnout pořízené záznamy o trestné činnosti kamerovým systémem?

1.června 2018

Záznamy osobních údajů z kamerového systému lze poskytnout pouze v přesně stanovených případech. Nelze s nimi nakládat libovolně a jakkoliv je zveřejňovat. Obrazový záznam obsahuje osobní údaje, a ...

  • 2309
  • Chcete vědět více...

Jak dlouho mohu uchovávat záznamy pořízené kamerovým systémem?

7.června 2019

Správa kamerových záznamů je klíčovým aspektem moderní bezpečnostní praxe, ale stanovení správné doby uchování těchto záznamů vyžaduje zvážení různých faktorů, včetně požadavků na ochranu osobní...

  • 10827
  • Chcete vědět více...

Jak dává subjekt údajů souhlas se záznamem na kamerový systém?

17.července 2018

V případě kamerového systému dává nejčastěji subjekt údajů souhlas se zpracováním osobních údajů každým vstupem do monitorovaného prostoru. Souhlas je dán tím, že byl správně informován vyvěšenou c...

  • 1307
  • Chcete vědět více...

Může subjekt údajů odvolat svůj souhlas se zpracováním svých osobních údajů?

17.června 2018

Ano, jakýkoliv subjekt, který dal souhlas ke zpracování osobních údajů jej také může ze zákona kdykoliv odvolat. Toto odvolání musí správce akceptovat a zajistit ve stanovené lhůtě vymazání všech z...

  • 515
  • Chcete vědět více...

Jak postupovat pokud subjekt údajů odvolá svůj souhlas

7.července 2018

Často kladená otázka je, jak se zachovat, když subjekt údajů, to znamená osoba zaznamenaná na kamerový systém, odvolá svůj souhlas se zpracováním osobních údajů. Může se zdát, že v praxi by to znam...

  • 596
  • Chcete vědět více...

Kdy mohu předat osobní údaje příjemci?

17.března 2020

Pouze v případě, že na to má příjemce osobních údajů nárok nebo správce disponuje souhlasem subjektu údajů, jež umožňuje předání osobních údajů třetím stranám. V ostatních případech by se jednalo o...

  • 728
  • Chcete vědět více...

Jak postupovat při předání záznamu z kamerového systému

11.srpna 2018

Při předávání záznamu z kamerového systému je nutné postupovat s maximální obezřetností, aby nedošlo k porušení podmínek GDPR a k neoprávněnému zásahu do soukromí osob, jež jsou na záznamu zachycen...

  • 1151
  • Chcete vědět více...

Jaké jsou legální důvody pro zpracování osobních údajů kamerovým systémem?

5.srpna 2018

Krátce řečeno pouze pro zpracování nezbytné pro účely oprávněných zájmů příslušného správce. To znamená, že kamerový systém lze provozovat pouze za specifickým účelem, jež musí být jasně definován ...

  • 577
  • Chcete vědět více...

Co prokazuje provozovatel kamerového systému?

6.srpna 2020

Každý provozovatel kamerového systému je povinen kdykoliv prokázat jeho potřebnost a užitečnost. Musí také kdykoliv prokázat, že provozuje kamerový systém pouze za účelem, jež byl zvolen a uveden v...

  • 927
  • Chcete vědět více...

Kdy pořídit kamerový systém

12.srpna 2018

Kamerový systém nelze pořídit pouze na základě rozhodnutí budoucího provozovatele. Před jeho případným pořízením je nutné pečlivě zvážit a posoudit poměr mezi hodnotami, které kamerový systém přine...

  • 568
  • Chcete vědět více...

Jaké prostory lze sledovat kamerovým systémem

21.července 2018

Při pořizování kamerového systému a zejména při rozmístění jednotlivých kamer je nutné vždy pečlivě zvážit místa, která budou snímána kamerami. Ne všechny prostory mohou být monitorovány a závisí n...

  • 1311
  • Chcete vědět více...

Jaký potřebuji souhlas k instalaci kamerového systému

9.července 2018

Dosavadní praxe ukazuje, že pro vhodně navržený kamerový systém, jež nezasahuje ve značné míře do soukromí monitorovaných osob, nevyžaduje explicitní souhlas všech osob, jež budou monitorovány. V p...

  • 1061
  • Chcete vědět více...

Příklad správné informační cedulky kamerového systému dle GDPR

13.července 2018

V současné době, kdy je ochrana osobních údajů a soukromí klíčová, je důležité, aby byly prostory monitorované kamerovými systémy řádně a transparentně označeny. Představme si proto ideální ...

  • 1409
  • Chcete vědět více...

Je nutná registrace kamerového systému na úřadech

14.prosince 2019

Tato registrační povinnost zde byla před příchodem evropského nařízení GDPR. Před GDPR bylo nutné každý kamerový systém registrovat u úřadu pro ochranu osobních údajů. Poté co vstoupilo v platnost ...

  • 1716
  • Chcete vědět více...

Kdo může přistupovat k záznamům kamerového systému?

15.září 2019

Přístup ke kamerovému systému a osobním údajům, které jsou jím získané může mít pouze omezený počet osob pověřených správcem kamerového systému. Počet a osoby by měly být zdůvodnitelné, z jakého dů...

  • 1083
  • Chcete vědět více...

Kdy lze přistupovat k záznamům z kamerového systému?

1.září 2018

K osobním údajům v kamerovém systému lze přistupovat pouze pod striktně definovanými podmínkami. Nelze tak kdykoliv zpracovávat jakékoliv osobní údaje. K osobním údajům lze přistupovat pouze z důvo...

  • 668
  • Chcete vědět více...

Kdy podléhá kamerový systém pravidlům pro zpracování osobních údajů?

5.září 2018

Pokud provozujete kamerový systém, ještě neznamená, že musíte postupovat podle pravidel pro zpracování osobních údajů. Kamerový systém který nezaznamenává osobní údaje nepodléhá těmto pravidlům (mů...

  • 526
  • Chcete vědět více...

Jak poznám situaci, ve které mohu provozovat kamerový systém

17.září 2018

Provozování kamerového systému je zákonné pouze, pokud je prováděno v odpovídajícím rozsahu a na základě právního titulu o zpracování osobních údajů uvedeném v článku 6 nařízení GDPR. U bytových do...

  • 615
  • Chcete vědět více...

Do kdy musím správce vyřídit žádost

19.května 2020

Nařízení GDPR striktně definuje lhůty pro vyřizování žádostí od subjektů údajů. V článku 12 odstavce 3 se uvádí že správce poskytne subjektu údajů na žádost informace o přijatých opatřeních, a to b...

  • 548
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém a SVJ

15.prosince 2020

Častým problémem v bytových domech je poškozování společného majetku a jiné společenské problémy mezi obyvateli domu. Jednou z možností jak toto řešit je instalace bezpečnostního kamerového systému...

  • 935
  • Chcete vědět více...

Souhlas členů SVJ s kamerovým systémem

12.února 2020

Pořizujete do bytového domu kamerový systém a řešíte jakým způsobem získat souhlas od všech členů nebo obyvatel? Máte strach, že někdo odvolá svůj souhlas a vy budete muset odepsat celou investici ...

  • 851
  • Chcete vědět více...

Pořízení kamerového systému do bytového domu

12.února 2021

Jedním z nejlepších bezpečnostních nástrojů pro klidné a bezpečné soužití v bytovém domě je bezpečnostní kamerový systém. Ten dokáže minimalizovat problémy a snížit dopad rizikových obyvatel na spo...

  • 1048
  • Chcete vědět více...

Může mi nájemník blokovat kamerový systém?

12.února 2021

Máte nainstalovaný kamerový systém ve vašem bytovém domě a ozval se vám nový nájemník s tím, že nesouhlasí s jeho provozováním. Požaduje jeho vypnutí a vymazání všech dat a tím i zmaření značné inv...

  • 677
  • Chcete vědět více...

Jak na kamerový systém na základě oprávněného zájmu

13.května 2020

Bezpečnostní kamerové systémy jsou nejlepším nástrojem pro prevenci kriminality a zajištění bezpečí majetku a osob. Využívají se na mnoha místech jak v soukromém sektoru tak v privátním. Ale vzhled...

  • 476
  • Chcete vědět více...

Balanční test v GDPR a k čemu je dobrý

11.března 2020

Pokud zpracováváte ososbní údaje, může se vás týkat provedení balančního testu. Jeho nutnost provedení je dána zajména v případě zpracovávání osobních údajů na základě oprávněného zájmu, tedy podle...

  • 1416
  • Chcete vědět více...

Musím provést balanční test pro svůj kamerový systém?

19.února 2021

Počítáte s provozováním kamerového systému nebo jej již provozujete? Máte založené zpracování osobních údajů z jeho provozu na základě oprávněného zájmu podle článku 6 odstavce 1 písmene f evropsk...

  • 1914
  • Chcete vědět více...

Pravidla pořizování záběrů bezpečnostní kamerou

10.září 2019

Pořizování záznamů kamerovým systémem se řídí zejména občanským zákoníkem, jež stanovuje pravidla upravující zásah do soukromí osob. Konkrétně to stanovuje paragraf 86/2012 občanského zákoníku, kte...

  • 1333
  • Chcete vědět více...

Soused mne monitoruje bezpečnostní kamerou, co s tím?

15.dubna 2020

Pokud jste se setkali s monitorováním vás nebo vašeho pozemku například kamerovým systémem souseda, máte možnost se proti takovému jednání ohradit a požadovat nápravu. Kamerový systém musí být prov...

  • 1674
  • Chcete vědět více...

Chci si pořídit kamerový systém k ochraně rodinného domu

15.prosince 2020

Každý občan má právo chránit svůj majetek, pokud k tomu má zákonný důvod a to takovým způsobem, jež nezasahuje do práv ostatních. To znamená, že k ochraně nemovitosti lze použít i kamerový systém s...

  • 1080
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém a nový občanský zákoník

6.ledna 2021

Kamerový systém a obecně podmínky ochrany soukromí podléhají primárně novému občanskému zákoníku. Pozor, neplést si to s ochranou osobních údajů a nařízením evropské unie GDPR. Proto je třeba se na...

  • 1052
  • Chcete vědět více...

Kamerové systémy na pracovišti

9.března 2021

Bezpečnostní kamerový systém na pracovišti za účelem kontroly zaměstnanců se řídí podle zákoníku práce § 316 zejména odstavcem 2. Dále pak nařízením GDPR. Kamerový systém tak musí být v souladu s o...

  • 1706
  • Chcete vědět více...

Kontrola zaměstnanců kamerovým systémem

13.prosince 2020

Kamerový systém pro kontrolu zaměstnanců na pracovišti je velmi kontroverzní záležitost. Mnoha zaměstnavatelům by se tato možnost velmi líbila. Bohužel kamerový systém na pracovišti lze využít pouz...

  • 1101
  • Chcete vědět více...

Jak obhájit kamerový systém na pracovišti

21.září 2020

Kamerový systém na pracovišti je velmi problémová záležitost zejména z pohledu GDPR a ochrany osobních údajů. V případě kontroly z úřadu pro ochranu osobních údajů je nutné, jej správně obhájit. V ...

  • 591
  • Chcete vědět více...

Jak obhájit kamerový systém v bytovém domě

16.září 2020

Základním kamenem při obhajobě kamerového systému bytovém domě je správně zpracována dokumentace GDPR podle všech nutných pravidel a právní úpravy. Bez tohoto bodu se žádný kamerový systém neobejde...

  • 943
  • Chcete vědět více...

Kamerové systémy a co u nich kontroluje ÚOOÚ

13.dubna 2021

Pokud provozujete bezpečnostní kamerový systém může se stát, že k vám přijde na kontrolu úředník z úřadu pro ochranu osobních údajů ÚOOÚ. Tyto kontroly jsou prováděny náhodně nebo například na udán...

  • 594
  • Chcete vědět více...

Potřebuji GDPR pro kamerový systém v rodinném domě

25.března 2021

Pokud plánujete pořízení bezpečnostního kamerového systému pro váš rodinný dům, řešíte jistě, v jakém stavu jste k evropskému nařízení GDPR o ochraně osobních údajů. Jak je to s ochranou osobních ú...

  • 588
  • Chcete vědět více...

Moje soukromá kamera snímá veřejný prostor, co s tím?

5.ledna 2021

Pokud provozujete bezpečnostní kamerový systém jako soukromá osoba a vaše kamera snímá i veřejný prostor mění se zde situace. S užitím záznamů pro osobní potřebu se tato situace mění na tzv. oprávn...

  • 2313
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém nahrává i zvuk

15.listopadu 2021

Nahrávání obrazu i zvuku současně kamerovým systémem je velký problém. Úřad pro ochranu osobních údajů na nahrávání zvuku nahlíží jako na sledování nikoliv jako na ochranu majetku. Nahrávání zvuku ...

  • 1498
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém a zákazníci v obchodě

15.listopadu 2021

Majitel či provozovatel obchodu nebo jiné komerční plochy má právo chránit svůj majetek prostřednictvím kamerového systému. Rozhodnutí je čistě na něm. Žádný zákazník nebo zaměstnanec obchodu mu v ...

  • 568
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém jako důkaz

16.září 2021

Používáte kamerový systém k ochraně majetku? Ze zákona na to máte právo, pokud dodržíte veškeré legislativní předpisy. Na takto získané videozáznamy lze pohlížet potom jako na důkazy. Důležité je p...

  • 1498
  • Chcete vědět více...

Živnost a kamerový systém

15.listopadu 2021

Provozujete živnost a chtěli byste si pořídit kamerový systém? Pokud vás k tomu vede ochrana majetku, jste na dobré cestě. Jako živnostník máte právo na ochranu majetku. Pokud tedy dodržíte všechny...

  • 561
  • Chcete vědět více...

Hlídání auta na parkovišti kamerou.

12.srpna 2021

Pokud potřebujete hlídat svůj automobil na parkovišti kamerou, dostáváte se na tenký led v legislativní rovině. Pokud je parkoviště na veřejném pozemku nebo na cizím soukromém pozemku, pravděpodobn...

  • 1307
  • Chcete vědět více...

Kamera na vlastním objektu

22.července 2021

Ochranu vašeho majetku kamerovým systémem na vašem vlastním objektu je nutné posoudit podle několika parametrů. Jedná se zejména o parametry jako je charakteristika míst, které kamerový systém moni...

  • 798
  • Chcete vědět více...

Kamera na cizím objektu

22.listopadu 2021

Pokud chcete instalovat kameru na cizí objekt budete potřebovat povolení majitele objektu. To samé platí i v případě, že budete chtít monitorovat cizí objekt. Zde je třeba podotknout, že například ...

  • 396
  • Chcete vědět více...

Umístění bezpečnostní kamery na pronajatý objekt v rámci GDPR

22.listopadu 2021

V dnešní době je stále častější potřeba chránit svůj majetek pomocí bezpečnostních kamer. Ale co když je objekt, který chcete chránit, pronajatý? Jak se k tomu staví GDPR? Pokusíme se vám tuto situ...

  • 625
  • Chcete vědět více...

Kamera míří na souseda

15.září 2021

Máte kamerový systém a vaše kamera míří na sousední pozemek nebo na pozemek či majetek třetí osoby? V takovém případě narušujete soukromí této osoby a měli byste s tím přestat. Takto získané důkazy...

  • 1434
  • Chcete vědět více...

Problematický soused a kamerový systém

23.listopadu 2021

Máte problematického souseda a rádi by jste tento problém řešili kamerovým systémem? Takovýto problém lze řešit kamerou pouze částečně. Nelze totiž nainstalovat kamerový systém tak, aby sledoval i ...

  • 1162
  • Chcete vědět více...

Nabourané auto pod kamerovým systémem

24.listopadu 2021

Nabourali vám auto na ulici nebo na parkovišti u supermarketu? Ihned si zjistěte, zdali není v dosahu nějaký kamerový systém, který by mohl viníka natočit a identifikovat. Pokud existuje takový kam...

  • 370
  • Chcete vědět více...

Problematický nájemník a kamerový systém

30.listopadu 2021

Kamerový systém se v bytových domech nejčastěji pořizuje za účelem ochrany majetku a zdraví obyvatel a majitele objektu. Může se však stát, že se v bytovém domě objeví problematický nájemník, který...

  • 542
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém ve vlastním bytovém domě

26.listopadu 2021

Pokud vlastníte nájemní dům nebo pronajímáte část svého rodinného domu, můžete se setkat s problémem při instalaci kamerového systému. Někteří nájemníci mohou nesouhlasit s jeho instalací a provoze...

  • 453
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém v rodinném domě

28.listopadu 2021

Vlastníte rodinný dům a máte v něm kamerový systém? Pokud tento kamerový systém monitoruje opravdu pouze váš rodinný dům a váš pozemek je vše v pořádku. Není třeba řešit legislativní stránku věci. ...

  • 665
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém vidí za plot

1.prosince 2021

Provozujete kamerový systém, který monitoruje i část pozemku za plotem? Pokud je pozemek za plotem přístupný nebo vám nepatří je nutné upravit kamerový systém tak, aby k takovému monitorování nedoc...

  • 451
  • Chcete vědět více...

Kamera snímá i veřejnou ulici

2.prosince 2021

Vlastníte kamerový systém a máte ho nainstalovaný tak, že plně nebo částečně monitoruje i dění na veřejném prostoru? V takovém případě je vhodné upravit kamerový systém tak, aby k takovémuto monito...

  • 1164
  • Chcete vědět více...

Kamera před vchodem do domu

3.prosince 2021

Vlastníte kamerový systém, který máte nainstalovaný na vašem objektu a jedna z kamer monitoruje vchod do tohoto objektu? V takovém případě si položte otázku, zdali je prostor před vchodem vaším ma...

  • 867
  • Chcete vědět více...

Sledování pozemku v osobním vlastnictví

4.prosince 2021

Pokud potřebujete hlídat vlastní majetek na vlastním pozemku, lze využít kamerový systém jako způsob hlídání tohoto majetku. Jediné, co je třeba si ohlídat je, aby váš kamerový systém nemonitoroval...

  • 886
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém a restaurace

5.prosince 2021

Provozujete restauraci a chtěli byste v ní instalovat kamerový systém? Ano je zde tato legální možnost ochrany majetku nebo zdraví osob v restauraci. Důležité je opravdu používat kamerový systém st...

  • 828
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém v provozu a výrobě

9.prosince 2021

Máte obchod nebo výrobní prostory a chtěli byste v nich instalovat kamerový systém? Ano je zde tato legální možnost ochrany majetku nebo zdraví osob pracujících nebo vstupujících. Důležité je oprav...

  • 283
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém a zaměstnanci

21.prosince 2021

Chcete kontrolovat své zaměstnance pomocí kamerového systému? Bohužel pokud neprovozujete velmi specifickou činnost, kdy by byla nutná a obhajitelná kontrola zaměstnanců z důvodu jejich bezpečí či ...

  • 589
  • Chcete vědět více...

Jaká místa mohu monitorovat kamerou?

13.prosince 2021

Co znamená instalace kamerového systému v souladu s legislativou? Kamerový systém již ze své podstaty značně zasahuje do soukromí monitorovaných osob. Proto je nutné při výběru umístění kamer velmi...

  • 883
  • Chcete vědět více...

Máme na stránkách online kameru, je to legální?

15.prosince 2021

Chtěli byste provozovat online kameru nebo ji provozujete? Pokud ano je třeba zhodnotit, zdali takovou kamerou neporušujete nařízení GDPR nebo nezasahujete někomu do soukromí. Jelikož záběry z kame...

  • 341
  • Chcete vědět více...

Správný postup pořízení kamerového systému

17.prosince 2021

Chcete si pořídit kamerový systém pro ochranu svého majetku? Pokud ano je třeba postupovat podle požadavků platné legislativy a nařízení GDPR o nakládání s osobními údaji: ...

  • 516
  • Chcete vědět více...

Musím kamerový systém registrovat u nějakého úřadu?

28.prosince 2021

Pokud jste si pořídili kamerový systém za účelem ochrany majetku, není nutné jej registrovat u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Tato povinnost skončila se začátkem platnosti GDPR nařízení. Nicméně...

  • 419
  • Chcete vědět více...

Mohu monitorovat fasádu svého domu kamerou?

30.prosince 2021

Pokud chcete monitorovat legálně fasádu nebo vstupní dveře z venku u vašeho objektu bude záležet zejména na tom, jaký má charakter pozemek přiléhající k objektu. Pokud se jedná o váš soukromý pozem...

  • 513
  • Chcete vědět více...

Musím mít ke kamerovému systému pověřence pro oblast osobních údajů?

3.ledna 2022

Pověřence pro oblast zpracování osobních údajů budete potřebovat pouze v případě, že zpracování osobních údajů je vaše hlavní činnost nebo převažující činnost a osobní údaje zpracováváte ve velkém ...

  • 411
  • Chcete vědět více...

Kdo si může prohlížet kamerové záznamy?

4.ledna 2022

Kamerové záznamy obsahují citlivé osobní údaje. Lze totiž identifikovat osoby na záznamu. Proto spadají pod evropské nařízení GDPR a je nutné se k nim podle toho chovat. GDPR dokumentace přesně spe...

  • 575
  • Chcete vědět více...

Mohu si připojit svůj telefon ke kamerám a prohlížet si záznamy?

7.ledna 2022

Většina moderních kamerových systémů umožňuje připojení mobilního telefonu a možnost nahlížení na záběry kamer a procházení pořízených záznamů. Většina správců kamerových systémů tuto funkci vítá a...

  • 637
  • Chcete vědět více...

Mohu kamerou sledovat docházku zaměstnanců?

7.ledna 2022

Kamerový systém bývá často instalován v provozu nebo v komerčních prostorech. Často vedení firmy přemýšlí o využití kamerového systému ke kontrole docházky nebo pracovní náplně. Bohužel, za tímto ú...

  • 312
  • Chcete vědět více...

Co rozhodně nedělat s kamerovým systémem

10.ledna 2022

Kamerový systém je prostředek, který značně zasahuje do soukromí monitorovaných osob. Proto je pod kontrolou evropského GDPR nařízení a je nutno k záznamům přistupovat podle daných pravidel. V opač...

  • 321
  • Chcete vědět více...

Jak nenakládat s osobními údaji z kamerového systému

11.ledna 2022

Záznamy z kamerového systému obsahují citlivé osobní údaje. Jedná se zejména o možnost identifikace jednotlivých osob. Proto je nutné se záznamy zacházet podle pravidel určujících ochranu osobních ...

  • 256
  • Chcete vědět více...

Nejčastější prohřešky při provozování kamerového systému

12.ledna 2022

Provozování kamerového systému sebou nese i určitou zodpovědnost, která padá na správce kamerového systému. Správce a všichni jím pověření musí dodržovat všechna nařízení a předpisy pro ochranu oso...

  • 487
  • Chcete vědět více...

Co to je anonymizační funkce kamerového systému?

13.ledna 2022

Pokud váš kamerový systém snímá i část cizího pozemku nebo veřejný prostor, je nutné tento problém řešit. Nejčastěji bývá vyřešen již pro samotné instalaci výběrem vhodného umístění kamer nebo šířk...

  • 188
  • Chcete vědět více...

Kamera monitoruje chodbu ale i dveře bytů, je to legální?

17.ledna 2022

Plánujete instalovat kamerový systém na chodbu bytového domu? Řešíte, zdali je legální umístění jednotlivých kamer? Zejména legalita kamer, které mohou snímat vchody do jednotlivých bytů nebo dokon...

  • 669
  • Chcete vědět více...

Co je to GDPR dokumentace

1.února 2022

GDPR dokumentace je důležitý soubor dokumentů, jež upravují provoz a užívání kamerového systému. Zajišťují tak správné a legální využívání záznamů. Jednotlivé dokumenty GDPR dokumentace definují na...

  • 340
  • Chcete vědět více...

Kdy potřebuji GDPR dokumentaci

10.února 2022

Pokud provozujete kamerový systém je vhodné prověřit, zdali nemusíte mít zpracovanou GDPR dokumentaci. Její případná absence většinou vede k pokutě od úřadu pro ochranu osobních údajů. K...

  • 216
  • Chcete vědět více...

Jak dlouho trvá tvorba GDPR dokumentace

26.ledna 2022

Vytvoření GDPR dokumentace není časově náročné, Na našem portále ji získáte většinou do 24 hodin. Je však třeba mít připravené podklady pro tvorbu GDPR dokumentace. Údaje pro podklady pro kamerový...

  • 263
  • Chcete vědět více...

Úřad mě vyzval k předložení zásad o zapracování osobních údajů

4.března 2022

Úřad pro ochranu osobních údajů vás může vyzvat k předložení GDPR dokumentace nebo nejčastěji k vysvětlení nesrovnalostí, na které si některý subjekt údajů na vás u úřadu stěžoval. V takovém případ...

  • 223
  • Chcete vědět více...

Kdy zpracovávám osobní údaje kamerovým systémem

11.března 2022

Je třeba rozlišovat instalaci a provoz kamerového systému a zpracování osobních údajů. GDPR se týká až zpracování osobních údajů. Provoz kamerového systému automaticky nevede ke zpracování osobních...

  • 203
  • Chcete vědět více...

Kolik stojí pořízení GDPR dokumentace ke kamerovému systému

22.března 2022

Cena pořízení kompletní GDPR dokumentace ke kamerovému systému se odvíjí od komplexnosti kamerového systému a využití kamerového systému. U rozsáhlých objektů s propracovaným zpracováním osobních ú...

  • 240
  • Chcete vědět více...

Stačí mi sousedův souhlas s kamerovým systémem?

3.října 2023

Jak naložit s kamerou která snímá i sousedův pozemek? Taková kamera může vyvolávat svár mezi sousedy. Pokud takovou kameru provozujete, máte několik možností, jak to řešit: Souhlas souseda...

  • 77
  • Chcete vědět více...

Kamera kouká na ulici, vyřeším to GDPR dokumentací?

6.září 2023

Velmi častou otázkou bývá, jak naložit s kamerou, která snímá veřejný prostor, ale kamera je v soukromém vlastnictví. Nejčastěji se jedná o kamery před objekty, jež sousedí přímo s chodníkem nebo o...

  • 96
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém a GDPR v SVJ. Kdo musí souhlasit?

10.srpna 2023

Nejčastější otázkou při pořizování kamerového systému do bytového domu nebo do SVJ je, jaký souhlas bude vedení bytového domu potřebovat. Tento problém je nutné rozdělit podle typu vlastnictví byto...

  • 303
  • Chcete vědět více...

Lze se vyhnout GDPR když mám kamerový systém?

19.července 2023

V jistých případech ano. Pokud provozujete kamerový systém, který nemůže zaznamenat cizí osoby, není třeba řešit GDPR. Typickým příkladem je kamerový systém na rodinném domě, jež monitoruje pouze v...

  • 73
  • Chcete vědět více...

Proč nelze provozovat kamerový systém mimo rámec GDPR?

18.května 2023

Když se bavíme o bezpečnostních kamerových systémech, často se myslí na zabezpečení majetku a ochranu proti potenciálním hrozbám. Avšak v éře digitálních technologií a rostoucího důrazu na soukromí...

  • 126
  • Chcete vědět více...

Co musí obsahovat GDPR dokumentace ke kamerovému systému

16.března 2023

GDPR dokumentaci lze pořídit například v některých právních kancelářích nebo u specializovaných firem, jejichž oborem je zpracování osobních údajů. Před objednávkou GDPR dokumentace je vhodné si zj...

  • 199
  • Chcete vědět více...

Co je to nařízení GDPR a jak se vztahuje na kamerové systémy

13.října 2022

Nařízení GDPR (General Data Protection Regulation) je evropský právní rámec, který byl zaveden v květnu 2018 a upravuje zpracování osobních údajů občanů Evropské unie. GDPR má za cíl ochránit osobn...

  • 303
  • Chcete vědět více...

K čemu je provozní kniha kamerového systému

3.října 2023

Provozní kniha kamerových systémů je důležitým dokumentem, který slouží k evidenci a sledování provozu a údržby bezpečnostních kamerových systémů. Tato kniha může být používána pro různé účely zejm...

  • 337
  • Chcete vědět více...

Provozování kamerového systému z pohledu GDPR

9.února 2023

Provozování kamerového systému z pohledu legislativy a GDPR (General Data Protection Regulation) je spojeno s řadou právních povinností a požadavků, které musí být dodrženy. Zde je několik ...

  • 189
  • Chcete vědět více...

Záznamy z kamerového systému jako důkazy u soudu

22.prosince 2022

Pokud chcete použít záznamy z kamerového systému jako důkaz u soudu v České republice nebo obecně v ostatních zemích EU, musí splňovat několik kritérií, aby byly považovány za zákonné a validní. Ně...

  • 264
  • Chcete vědět více...

Postihy při provozování kamerového systému v rozporu s nařízením GDPR

17.ledna 2023

GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů) stanovuje řadu pravidel týkajících se zpracovávání osobních údajů občanů Evropské unie. Pokud organizace nebo jednotlivec provozuje kamerový systém v...

  • 188
  • Chcete vědět více...

Jak nakládat s osobními údaji z kamerového systému podle GDPR

22.února 2023

Pokud provozujete kamerový systém, který zaznamenává veřejné prostory a může tak zachytit osobní údaje (např. tváře lidí apod.), je důležité dbát na soulad s GDPR. Zde je několik klíčových kroků a ...

  • 211
  • Chcete vědět více...

Kamerový systém a testy oprávněnosti

21.března 2023

Test oprávněnosti v kontextu GDPR se týká určení, zda máte "oprávněný důvod" pro zpracování osobních údajů. V případě kamerových systémů to znamená určit, zda máte validní důvod pro zaznamenávání a...

  • 131
  • Chcete vědět více...

Jak správně označit kamerový systém z pohledu GDPR

4.ledna 2023

Označení kamerového systému v souladu s GDPR je klíčové pro informovanost subjektů údajů (lidí, kteří mohou být kamerou zachyceni). GDPR klade velký důraz na transparentnost a informovanost, což zn...

  • 316
  • Chcete vědět více...

Jak předat kamerové záznamy bez porušení GDPR

6.října 2023

Pokud potřebujete předat získané kamerové záznamy, je důležité postupovat v souladu s nařízením GDPR a zásadami ochrany osobních údajů. Zde je několik doporučených kroků jak postupovat: ...

  • 165
  • Chcete vědět více...

Kam umístit informační cedulky o kamerovém systému

17.května 2023

Aby bylo zajištěno řádné informování veřejnosti o provozu kamerového systému v souladu s GDPR a dalšími právními předpisy, je důležité umístit informační cedulky na strategická a viditelná místa. Z...

  • 164
  • Chcete vědět více...

Kdo odpovídá za provoz kamerového systému

15.února 2023

Z pohledu GDPR je za provoz kamerového systému odpovědný „správce“. Správce je osoba nebo entita, která určuje účely a prostředky zpracování osobních údajů. V případě kamerových systémů je to typic...

  • 147
  • Chcete vědět více...

Jak na kamerový systém bez obav z porušení GDPR

6.října 2023

Provozování kamerového systému v souladu s GDPR vyžaduje řadu kroků, které zajišťují ochranu osobních údajů. Následující postup vám pomůže implementovat a provozovat kamerový systém bez obav z poru...

  • 105
  • Chcete vědět více...

Kam mohu umístit bezpečnostní kameru, abych neporušil soukromí osob

13.října 2021

Při umisťování bezpečnostní kamery musíte brát v úvahu ochranu soukromí jednotlivců a nařízení GDPR. To minimalizuje zásah do soukromí monitorovaných osob. Zde je několik zásadních doporučení a tip...

  • 161
  • Chcete vědět více...

Příklady, jak legálně provozovat kamerový systém v rámci GDPR

13.října 2021

Kamerové systémy se často používají k zajištění bezpečnosti, monitorování majetku a k dalším účelům. Při provozování těchto systémů je však nezbytné respektovat práva jednotlivců na ochranu svých o...

  • 134
  • Chcete vědět více...

Jak legalizovat kamerový systém v souladu s GDPR

9.října 2023

GDPR (General Data Protection Regulation) je evropský právní rámec, který chrání osobní údaje občanů Evropské unie. Pokud provozujete kamerový systém, je nezbytné se ujistit, že je v souladu s tímt...

  • 79
  • Chcete vědět více...

Atrapy kamerových systémů: právní a GDPR aspekty

19.října 2023

Použití atrap kamerového systému v pracovním prostředí a z pohledu GDPR představuje zajímavou diskusi. Zde je shrnutí klíčových aspektů z obou perspektiv: Z pohledu pracovního práva ...

  • 106
  • Chcete vědět více...

Právní důsledky instalace atrapy kamerového systému

22.listopadu 2023

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) prošetřoval použití atrapy kamerového systému zaměstnavatelem pro dohled nad zaměstnanci. Zjistil, že nebylo porušeno GDPR, protože nedocházelo ke zpracování ...

  • 41
  • Chcete vědět více...

Rozpoznávání obličejů: Technologický pokrok vs. ochrana soukromí

7.prosince 2023

V dnešní době se stále více rozšiřuje využití technologií rozpoznávání obličejů. Tyto systémy, které nám usnadňují život od odemykání mobilních telefonů po identifikaci pachatelů, přinášejí s sebou...

  • 102
  • Chcete vědět více...

Rozpoznávání obličejů: Technologie budoucnosti mezi bezpečností a soukromím

7.prosince 2023

Technologie rozpoznávání obličejů, které se využívají pro různé účely jako odemykání telefonů nebo identifikaci osob, přinášejí s sebou i značná rizika, zejména v oblasti ochrany osobních údajů a s...

  • 59
  • Chcete vědět více...

Kamery na pracovišti: Právní hledisko monitorování odpočinkových zón

1.prosince 2023

Používání kamer na pracovišti v místech, kde zaměstnanci odpočívají nebo tráví své volno, představuje významnou právní problematiku. Základním principem je, že jakékoliv monitorování zaměstnanců mu...

  • 176
  • Chcete vědět více...

Správa přístupu ke kamerovým záznamům: Ochrana osobních údajů a GDPR

2.listopadu 2023

Správa přístupu ke kamerovým záznamům je klíčovým prvkem v ochraně osobních údajů a dodržování nařízení GDPR. Vybírání osob, které mají přístup k těmto záznamům, musí být prováděno s ohledem na zás...

  • 53
  • Chcete vědět více...

Kamery na pracovišti pro ochranu majetku: Co je povolené podle GDPR

7.prosince 2023

Instalace kamer na pracovišti za účelem ochrany majetku je běžnou praxí v mnoha podnicích. Avšak s příchodem evropského nařízení GDPR (Obecného nařízení o ochraně osobních údajů) je důležité porozu...

  • 87
  • Chcete vědět více...

Monitorování bytového domu kamerovým systémem v souladu s GDPR

19.října 2023

Využití kamerových systémů v bytových domech se stává běžným nástrojem pro zvýšení bezpečnosti obyvatel. Avšak, v kontextu GDPR a ochrany osobních údajů a soukromí, existují jasné limity a pravidla...

  • 50
  • Chcete vědět více...

Omezení a pravidla přístupu ke kamerovým systémům na pracovišti

18.ledna 2024

Článek se zabývá pravidly a omezeními používání kamerových systémů na pracovišti, zdůrazňuje důležitost ochrany soukromí a osobních údajů zaměstnanců i návštěvníků. Jasně ukazuje, že monitoring...

  • 39
  • Chcete vědět více...

Pravidla a etika umístění kamerových systémů na pracovišti

17.ledna 2024

Článek se zabývá důležitostí správného umístění kamerových systémů na pracovišti a dodržováním právních a etických standardů pro ochranu soukromí zaměstnanců. Zdůrazňuje potřebu omezení monitor...

  • 62
  • Chcete vědět více...

Když GDPR řídí kamery: Kdo skutečně musí sledovat pravidla?

1.února 2024

Objasněme si povinnosti týkající se nakládání s osobními údaji z kamerových systémů pod GDPR. Povinnost dodržovat GDPR mají všechny právnické a fyzické osoby provozující kamerové systémy pro profes...

  • 82
  • Chcete vědět více...

Klíčové kroky k legálním kamerám: Jak chránit majetek s respektem k GDPR

15.února 2024

Popišme si nutné kroky pro legální provoz kamerového systému k ochraně majetku v souladu s GDPR. K těmto krokům patří posouzení dopadu na ochranu údajů, informovanost dotčených osob, omezení př...

  • 40
  • Chcete vědět více...

Správce osobních údajů - Strážce vašich práv v digitálním světě

15.listopadu 2023

Odkryjte klíčovou roli správce osobních údajů podle GDPR, jeho povinnosti a způsoby, jak zabezpečuje transparentnost a ochranu vašich údajů. Naučte se o právech, která máte jako subjekt údajů, ...

  • 47
  • Chcete vědět více...